Calçotades - cebulowa fiesta

Cebulowa fiesta – niepowtarzalny city break w regionie Barcelony

Z czego słynie Katalonia? Większość osób wybierze zapewne odpowiedzi związane z przepiękną pogodą, piłką nożną, a także niezależnością polityczną i kulturową podkreślaną od lat na różne sposoby. Ten region w wschodniej Hiszpanii to również smaczne, oryginalne jedzenie, którego nie znajdziemy nigdzie indziej. I tym razem nie mamy na myśli wyjątkowych tapasów! Wszystkich otwartych na nieznane im dotąd kulinarne doznania zapraszamy do wyjazdu integracyjnego w okolice Barcelony na święto zwane Calçotades.

Jeśli wycieczki grupowe zagraniczne, to tylko z Eventhalią!

Nazwa Calçotades pochodzi od… rodzaju zielonej cebuli osiągającej nawet do 25 centymetrów. Calçots najbardziej kojarzy się ze żniwami w miejscowości Valls nieopodal Barcelony. Cebulki są zarejestrowane jako produkt typowo regionalny. Grillowane na gorącym ogniu, podawane w sposób tradycyjny – na gazecie lub specjalnych płytkach, a następnie jedzone gołymi rękoma – uprzednio zanurzone w sosie romesco, stały się smacznym kąskiem nie tylko dla lokalnych mieszkańców. Spożywane z pieczeniami mięsnymi, kiełbaskami, fasolą, a także białym i czerwonym winem są coraz bardziej rozpoznawalnym symbolem Tarragony i całej Katalonii. Tym bardziej, iż rytuał spożywania jest ściśle określony – koniecznie przestrzegany również przez turystów.

Eventhalia- specjalizujemy sie w turystyce incoming, pakietach grupowych i imprezach korporacyjnych w Andorze i Barcelonie oraz w wycieczkach objazdowych w różnych destynacjach europejskich.

KONTAKT